راهکارهایی برای افزایش و حفظ کیفیت عسل ها


با رعایت نکردن یکسری موارد متاسفانه کیفیت عسل تولیدی زنبورداران می تواند به شدت کاهش یابد ، این موارد رو با همدیگر مرور می کنیم.

✅ شکر دادن در زمان  شهد :
بسته به میزان شکر در این زمان می تونه کیفیت عسل کاهش یابد - این مشکل و یا بهتر بگم راه حل جایگزین و از روی ناچاری زنبورداران در این سال ها عسل تغذیه ای در صورتی که به صورت اصولی تولید بشود می تواند جایگزین خوبی برای شیرین کننده ها باشد. و اگر صرفا تولید عسل تغذیه ای مطرح نباشد می تواند کیفیت بسیار مطلوبی داشته باشد.

✅ استقرار در مناطقی که به لحاظ گیاهان مولد شهد و کیفیت شهد غنی نیست :
مراتعی که به لحاظ تنوع گیاهان مولد شهد و گرده فقیر هستند عسل های با کیفیت کمتر تولید می کنند. البته خشکی و سرسبزی مرتع نمی تواند معیار خوبی باشد. عسل های مناطق نیمه خشک می تواند عسل های بسیار با کیفیتی داشته باشند. بایستی بررسی دقیق آزمایشگاهی شوند تا نظر قطعی داد

✅ استفاده از داروها (کنه کش ها و آنتی بیوتیک ها) ی شیمایی خطرناک :
خطرناک ترین بخش همین موضوع است - آلودگی عسل با مواد شیمایی خطرناکی همچون آمیتراز و کومافوس و ... عسل طبیعی دارای آلودگی شیمایی هیچ ارزش غذایی ندارد و بسته به میزان این باقی مانده های شیمایی می توان گفت حتی سمی هستند و در بلند مدت عامل بیماری های مزمنی همچون سرطان ها و ... خطر تجمعی کنه کش ها در موم و آزاد سازی اون در عسل رو جدی بگیرید و با این عنوان که ما بعد عسل گیری دارو میدهیم این کار غیر اصولی رو توجیه نکنیم. خوشبختانه داروهای کم خطرتری همچون اسید فرمیک و اسیداگزالیک با قیمت مناسب در کشور وجود دارد که با کمی آگاهی و رعایت جوانب احتیاط می توانید به خوبی کنه رو در زنبورستان تون مدیریت کنید. فقط باید بخواهیم

✅ استفاده غیر اصولی از تقویتی ها :
استفاده ناصحیح مکمل ها و مولتی ویتامین ها در فصل ذخیره عسل می تواند کیفیت عسل را کاهش بدهد . سعی کنیم تا حدامکان از این مکمل ها در فصل ذخیره عسل استفاده نکنیم

✅ استخراج و برداشت غیربهداشتی و غیراصولی در زمان اکستراکتور :
خوشبختانه خیلی از دوستان در هنگام برداشت عسل بهداشت رو رعایت می کنند ولی درکل سعی کنیم هنگام اکستراکتور عسل ها از بهداشت کامل لوازم برداشت عسل همچون اکستراکتور - چنگال ها و سرپولک تراش و صافی ها - رس گیر و ....  همچنین بهداشت فردی و مکان برداشت عسل اطمینان حاصل کنیم و بیشتر رعایت کنیم

✅ بسته بندی عسل در دبه ها و حلب های غیربهداشتی :
سعی کنیم عسلی را که زنبور به این پاکیزگی و بهداشت کامل تولید کرده به همین نحو به دست مصرف کننده برسونیم. دبه های پلاستیکی کم کیفیت و یا حلب های غبر بهداشتی می تواند کیفیت عسل شما را به شدت کاهش بدهند. سعی کنید ظروف بسته بندی عسل کاملا تمیز باشند و درب هاشون کاملا خوب بسته شوند. برای ظروف کوچکتر ترجیحا از ظروف شیشه ای و یا سفالی لعاب دار و در مواردی هم از پت های با کیفیت استفاده بشود ( در مورد پت ها خودم نظر مساعدی ندارم مگر نسبت به کیفیت شون مطمئن باشیم.

✅ مکان نگهداری عسل :
عسل رو در یک مکان خشک و با دمای حدود 20 تا 35 درجه نگهداری بشوند تا حد زیادی می توانند کیفیت شون رو تا سال ها به خوبی حفظ کنند - مکان نگهداری عسل نبایستی در کنار مواد شیمایی و یا انبارهای کثیف باشد و حدالامکان انبار جداگانه و مخصوص باشد. عسل به شدت جاذب رطوبت و بو است - مکان نگهداری عسل ها بایستی دمای ثابتی داشته باشد - کاهش و افزایش ناگهانی دمای محیط باعث میشه فرآیند رس بستن عسل تسریع شود.

✅ حرارت دادن عسل ها به هر دلیلی :
عسل ها گاها در سال های مختلف و مراتع مختلف می تونه رنگ متفاوتی داشته باشد . خواهشا برای افزایش بازارپسندی عسل ها رو حرارت ندهید- متاسفانه گاها دیده میشود بعضی از زنبوردارن ناآگاه عسل های با رنگ روشن رو برای تیره تر شدن حرارت می دهند و یا به مدت زیاد در معرض مستقیم نور آفتاب قرار می دهند که این امر موجب تولید ماده سمی HMF می گردد. علاوه بر این به تدریج مواد موثره دارویی عسل همچون بیوفلاونوئیدها - پلی فنول ها و ویتامین های عسل کاهش می یابند

یکی از وظایف ما زنبوردارن این است که فرهنگ سازی صحیح رو نسبت به عسل و سایر فرآورده های زنبورعسل رو انجام بدهیم و اطلاعات علمی درست و صحیح رو در هنگام فروش عسل به خریداران و مصرف کننده ها گوشزد کنیم. رس بستن عسل تون رو در موقع فروش به خریدار اطلاع بدهید و در مورد مضرات حرارت دادن عسل بهشون گوش زد کنید تا خریدارن از قبل با رس بستن عسل مطلع باشند.

منبع : مهندس بهزاد رفاهی